" K a r m i l a "

ONLINE DIARY

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

We can chatting here






Masih Ego}
Monday, 31 October 2016 | 17:41 | 0Comment





Hai semua *lambai tangan sambil senyum lebaq*
Pertama-tama-tama-tamanya nak ucapkan  TAHNIAH kepada PASUKAN BOLA KEDAH ⚽ Kerana telah berjaya memenangi PIALA MALAYSIA πŸ† Cheq ni sebagai seorang pelajar di Negeri Kedah, cheq BANGGA dengan HAMPA . 
 
 
Okay, tutup lah cerita tentang BOLA. Nih mai kita sambung story mengikut tajuk Entry kita pada hari ini iaitu "Masih Ego". Aduhai Karmila, awat masih ego ni ? Tak baik tau ego πŸ’Œ
 
Dakk, bukan sesaja cik Mila nak buat ego keraih kepala; tapi manusia ni ada limit dia - Hampa tau kan ? Sesabaq mana pun, satgih mesti teriok 😒 atau marah 😠 . Dalam erti kata lain, bila kita memendam perasaan ni, lelama tuh mesti akan kita lepaih gaklah . Ala samalah cam kentot pun . Kentot ? Kentuut ? 😝 <- ini contoh cik Mila bagi. 
 
Jadi salah dak cik Mila nak stay "underground" paihtu ignore segala makhluk Allah ni? Bukan apa cik Mila malaih nak layan karenah-karenah manusia nih, depa bukan reti nak tanya, suka-suki ja buat spekulasi . Kalau orang awam takpa gak, maybe entah sapa sapa, kenai pun dak, jumpa pun haram...jadi maybe susahlah nak 'TANYA' nih ... Ini kawan kot. Selalu dok WhatsApps ; awat bila jadi laguni tak reti WhatsApps tanya ... Bersangka baik mungkin terdelete plak number cik Mila masa tu. Yelah tengah hangat memperkatakan topik-topik hots, opocot terdelete plak .πŸ”₯

Kalau ikutkan akal waras cik Mila ni, nak je cik Mila berhadapan dengan mereka sambil membawa bukti-buktis (s tu untuk plural kan) ?

Tapi sebab malaihhhh nak cakap dgn org cemtu. Malaih amek tau dah. Kalau dulu cik Mila cuba cuba masukkan diri cuba join, kali ni cik Mila serik dah. Cukup-cukuplah. cik Mila pun dah ada sorang ja BEST FRIEND FOREVER. Cukuplah, biaq dengan dia takpa. Kita buat salah teruih dia SOUND -personal. Yg penting direct ke hati kita πŸ’š
 
 
KONKLUSI 
 
Sebenaqnya payah tau utk jadi seorang kawan, seorang guru, dan seorang manusia yang baik. 

Sebab apa tau dak? Untuk jadi orang yang betul-betul baik ni, kita kena banyak-banyak berbaik sangka. Apapun kena thinks and do the positive ways. 

cik Mila ni tak pernahlah nak tegur-tegur orang sangat, and bila nak tegur cik Mila akan selalu sembang-sembang and borak-borak personal dulu. Buka topik lain dulu, and baru masuk slow-slow . Not gonna say that my technique always success . Tapi mmg kena cmtu .Slow talk . They are not kids anymore. They know exactly what you are saying. They understand what you want to tell them.

Haa lagi satu, allow them to explain. And for the best result; tanya atau perhatikan depa nih dlu . Tengok and tanya apa depa rasa, apa depa fikir tentang apa yang depa buat. Sometimes, kita kena letakkan diri kita tau dekat tempat dia . Cemana nak letak? Cemana pun caranya bukan dengan mengumpat. Kena spend masa, tanya dia, kenali dia. Lama tau proses ni. 
 
Rasulullah menjelaskan, tatkala ditanya oleh seorang sahabat, "Wahai Rasulullah, apakah itu ghibah?" Lalu jawab Baginda, "Menyebut sesuatu yang tidak disukai oleh saudaramu di belakangnya!" Kemudian Baginda ditanya lagi, "Bagaimana sekiranya apa yang disebutkan ltu benar?" jawab Baginda, "Kalau sekiranya apa yang disebutkan itu benar, maka itulah ghibah, tetapi jika sekiranya perkara itu tidak benar, maka engkau telah melakukan buhtan (pembohongan besar)." (Hadis riwayat Muslim, Abu Daud dan At-Tarmizi).

cik Mila mula nampak kenapa orang susah berdakwah dan mendekati. Sebab macam nilah . Nak fast result, nak orang berubah direct 360. Tak semua boleh tergesa-gesa. Okay. Panjang dah membebel. Assalamualaikum. M πŸ’ž